Vergunningvrij bouwen

Sinds de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht mag je, onder voorwaarden, vergunningvrij uitbreidingen bouwen bij of aan een bestaand bouwwerk. Zodra je afwijkt van deze randvoorwaarden is een omgevingsvergunning voor het bouwen noodzakelijk. Dat betekent bijvoorbeeld dat de Welstandscommissie een oordeel kan vellen. Welke randvoorwaarden gelden voor vergunningvrij bouwen?

Ook bij nieuwbouw kun je slim gebruik maken van de mogelijkheid tot vergunningvrij bouwen. Dat kan leges schelen en het van tevoren uitwerken van uitbreidingen als individuele kopersopties.

In sommige gevallen hoef je je zelfs niet aan de eisen van het bestemmingsplan te houden. Zorg dat je op de hoogte bent van alle vrijheden van vergunningvrij bouwen!

Na deze training weet je

 • Welke randvoorwaarden gelden voor vergunningvrij bouwen
 • Waar deze randvoorwaarden zijn vastgelegd
 • Op welke manier je voordeel kunt hebben van de mogelijkheden
 • Hoe je te werk kunt gaan om maximaal voordeel te hebben van vergunningvrij bouwen.

Praktische informatie

Deelnamekosten

EUR 195,- ex. BTW

Planning

Voor deze cursus is nog geen datum vastgesteld. Neem contact op via de mail of telefoon voor meer informatie over de planning, of meld je meteen aan. Dan nemen wij contact met je op over nieuwe trainingsdata.

Bij- en nascholing

Deze training levert 2,5 uren op voor bij- en nascholing in het kader van de wettelijke scholingsplicht uit de Wet op de Architectentitel. Jaarlijks zijn architecten wettelijk verplicht om 16 uren aan bij- en nascholing te besteden. Voor BNA-leden geldt een jaarlijkse verplichte urenbesteding van 30 uren voor bij- en nascholing.

Deze training is geschikt voor:

 • Architect;
 • Bouwkundig projectleider;
 • Bouwkundig tekenaar;
 • Projectleider in de uitvoerende bouw;
 • Werkvoorbereider;
 • Kostencalculator;
 • Plantoetser;
 • Kwaliteitsborger.

Incompany

Wil je deze training volgen met meer dan drie collega’s tegelijkertijd, overweeg dan een incompanytraining. Een incompanytraining is aanzienlijk goedkoper en kost EUR 350,- plus EUR 62,50 per deelnemer (ex. BTW).

Wellicht ook interessant voor u:

Basis Bouwbesluit

Bouwbesluit voor architecten en bouwkundigen die rekening moeten houden met het Bouwbesluit in hun ontwerpkeuzen. Voor bouwkundigen en plantoetsers die een bouwplan moeten kunnen toetsen aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit 2012. Wat eist het Bouwbesluit bij nieuwbouw, bij herbestemming en verbouw? Hoe ga je daarmee om en borg je de vereiste prestaties?

Meer informatie

Onderbouwen van gelijkwaardigheid

Voor architecten en bouwkundigen die creatieve alternatieve oplossingen willen kunnen onderbouwen die afwijken van de prestatie-eisen in het Bouwbesluit. Welke mogelijkheden zijn er en hoe maak je een realistische onderbouwing?

Meer informatie
Download GRATIS het e-book

De drie pijlers voor het ontwerpen van
een brandveilig gebouw

Waar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van een brandveilig gebouw. Welke aspecten spelen hierbij een rol?