Kennis over houtskeletbouw vastgelegd

door ir. Aldo de Jong
29 maart 2022

Houtskeletbouw is sterk in opkomst: hout is een hernieuwbare grondstof, het leent zich uitstekend voor prefabricage en je kunt er snel mee bouwen. Zowel uit oogpunt van circulariteit (hernieuwbaar, CO2-opslag), energiezuinigheid (luchtdicht en uitstekend isolerend) als vanuit de geschiktheid voor aardbevingsbestendig bouwen kan het een concurrerende bouwmethode zijn in vergelijking met traditionele steenachtige bouw, zoals we in Nederland van oudsher gewend zijn. Het bestaande Handboek Houtskeletbouw uit 2012 was nodig aan een actualisatie toe waarin ook de nodige aandacht is voor deze onderwerpen. In 2019 besloten Centrum Hout en ISSO samen om een volledige actualisatie van het handboek uit te voeren. Aldo de Jong van Goed Gebouw was daarin betrokken als bouwtechnisch expert en leidde de hele actualisatie, afstemming en validatie door de vele betrokken partijen. Dat heeft in 2020 geresulteerd in een volledig geactualiseerd handboek.

Praktische kennis

De in het handboek opgenomen kennis is, naast de inhoudelijke actualisatie ook, ook praktischer toegankelijk gemaakt door alle kennis niet alleen per kennisdomein op te delen, maar ook naar de fase in het ontwerp- en realisatieproces. Op die manier is de opgenomen kennis snel vindbaar voor zowel vastgoedontwikkelaars die snel inzicht willen krijgen in de consequenties van hun ambitie om in HSB te gaan bouwen, maar ook voor architecten en constructeurs in het ontwerpproces, voor architecten, constructeurs en bouwtechnisch adviseurs in het uitwerkingsproces en voor bouwers in de realisatiefase. Het boek gaat in op alle aspecten van HSB, zoals duurzaamheid en materiaalkeuze, constructieve veiligheid waaronder aardbevingsbestendig bouwen, alle bouwfysische aspecten van HSB (warmte, vocht, geluid, brandveiligheid) en installatietechniek. Alles gericht op de woningbouw in Nederland.

Online en op papier beschikbaar

In het boek zijn veel cijfers, tabellen, principedetails, afbeeldingen en andere praktische handvatten opgenomen om gericht mee aan de slag te kunnen in alle fasen van het bouwproces. Het Handboek Houtskeletbouw is in boekvorm te bestellen bij ISSO, maar het is ook volledig online beschikbaar als je een licentie hebt op de Kennisbank van ISSO: ISSO Open. Het boek bevat alle essentiƫle kennis voor elke bouwprofessional die zich bezighoudt met het bouwen in hout in Nederland. Mooi dat Aldo de Jong van Goed Gebouw daar een spilfunctie in heeft mogen vervullen.

Download GRATIS het e-book

De drie pijlers voor het ontwerpen van
een brandveilig gebouw

Waar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van een brandveilig gebouw. Welke aspecten spelen hierbij een rol?